Bedrijven

Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten

Wil jij in alle seizoenen genieten van een prachtig, groen gazon? Dan moet je de natuur soms een handje helpen door je gras wat extra voedingsstoffen toe te dienen. Je gazon bemesten maakt je gras niet alleen groener en gezonder, het wordt er ook beter weerbaar van tegen droogte en tegen de meest voorkomende grasplagen. Maar: hoe pak je dit aan?

Wij schreven een compacte handleiding over het bemesten van je gazon: wanneer je dat doet, hoe je te werk gaat en met welk type mest je het beste kunt werken. We leggen het je allemaal uit in deze blog!

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

De eerste vraag: hoe zie je of jouw gras toe is aan een bemestingsbeurt? Het geheim is: dat zie je niet altijd direct aan de buitenkant. Sterker nog: als je gras droge, gele of kale plekken gaat vertonen, ben je eigenlijk al aan de late kant! Het beste is om je gras minimaal 3 keer per groeiseizoen (voorjaar t/m najaar) preventief mest te geven. Zo weet je zeker dat het alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

In het voorjaar, najaar en in de zomer kan je gras wel wat extra voeding gebruiken. Precies: in de maanden dat het het hardst groeit! In het vroege voorjaar kan het wel een boost gebruiken na de ontberingen van de winter, en in de zomermaanden moet het hete dagen ook goed kunnen weerstaan. En in de herfst maakt het zich opnieuw op voor zijn winterslaap: om die goed te kunnen doorstaan, is een extra dosis voeding zeker niet verkeerd.

  • 1x in het vroege voorjaar (eind maart/begin april)
  • 1 of 2x in de zomer
  • 1x in het najaar (eind september)

Hoe ga je te werk?

Kies een dag waarop de bodem mooi droog is en waarop het niet teveel waait. Het is belangrijk dat het warmer is dan 10 graden: alleen dan kan de mest goed opgenomen worden door de bodem. Strooi nooit mest in de volle zon: aan het einde van de dag is dus het beste moment. Voor je de mest gaat strooien, ga je eerst grasmaaien: ook dit helpt de mest om zijn weg makkelijk te vinden naar de wortels van je gras.

Bekijk goed op de verpakking van je mest hoeveel korrels je moet strooien per m2, en verspreid de mest vervolgens met een handstrooier of een strooimachine. Zorg voor een evenredige verdeling door systematisch te werken. Voor een optimale opname is het ideaal als het binnen 24 uur een keer regent: doet het dit niet, help de natuur dan een handje en besproei je gazon zodat de mest goed de bodem in kan trekken.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Veel mensen zijn geneigd om te werken met kunstmest: lekker goedkoop, en snel werkzaam. Ze denken echter niet na over de effecten op de lange termijn: kunstmest zorgt namelijk voor onnatuurlijke chemische stoffen in de bodem – niet erg handig als het milieu je aan het hart gaat. Daarnaast is de werking van kunstmest kortstondiger dan die van organische mest: daar heb je veel langer plezier van, en het bevordert het bodemleven onder je gras.

Precies om deze reden adviseren wij het gebruik van organische gazonmest: net zo makkelijk te strooien als kunstmest, en duurzaam in gebruik. Een goed voorbeeld van 100% organische gazonmest is de gazonbemesting van DCM: een alles-in-één-gazonmest, die je gazon alles geeft wat het nodig heeft.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je meer weten over het bemesten van je gazon, of zoek je een adres waar je makkelijk organische gazonmest kunt bestellen? Bij Topgazon helpen ze je graag. Naast mooie Drentse graszoden verkopen ze hier alles om je grasmat groen en gezond te houden! Ze adviseren je bovendien graag over het onderhoud van je gras. Een prachtig gazon krijg je met de hulp van Topgazon!

Je houd misschien ook van..