Bedrijven

Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Installateur legt extra groep in groepenkast aan

Heb je een nieuwe keuken aangeschaft? Of wil je een laadpaal op de oprit installeren? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je een extra groep moet aanleggen in je groepenkast. Maar hoe weet je dat nou? Als jij het deurtje van je meterkast graag dicht laat, omdat je niet weet wat zich daarachter afspeelt, dan is deze blog voor jou. Zo ingewikkeld is het namelijk niet, we leggen het je uit.

Wat is een groepenkast eigenlijk precies?

De groepenkast is het hart van alle elektrische installaties in je huis. Hier komen je stroomkabels binnen. Vervolgens wordt de stroom verdeeld over verschillende groepen. Om die reden wordt een groepenkast ook wel een verdeelkast genoemd. Iedere groep in de groepenkast voorziet, afgebakend, een specifiek deel van je huis van stroom. Zo voorkom je overbelasting en de risico’s die daarmee gepaard gaan, zoals kortsluiting of zelfs brand.

Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?

In iedere groepenkast komt 230 volt (V) binnen. Heb je een 1-fase groepenkast? Dan zit daar meestal een hoofdzekering van 35 Ampère (A) in en heb je een maximale belasting van 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In de meeste nieuwe woningen vind je een 3-fase groepenkast. Deze heeft meestal drie hoofdzekeringen van 25 A in en geldt een maximale belasting van 230 V x 75 A = 17.250 W. Per stop is de maximale belasting over het algemeen 16 A. De maximale belasting van zo’n groep is 16 A x 230 V = 3.680 W. Ga na welke apparaten op welke groepen zijn aangesloten, hoeveel Watt ze vragen en je weet hoeveel ruimte je nog hebt!

Wanneer moeten er extra groepen bij komen?

Je groepenkast moet uitgebreid worden met extra groepen wanneer je stroombehoefte zoveel toeneemt, dat de huidige capaciteit van de kast onvoldoende is. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een vaatwasser, wasmachine of inductiekookplaat, of aan een verbouwing waarbij nieuwe kamers ontstaan waar stroom wordt verbruikt.

Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?

Krachtstroom is bijna nooit nodig in een woonhuis. Voor vrijwel alle huishoudelijke apparatuur volstaat een 3-fase groepenkast, en in de meeste woningen gebouwd na 2010 is deze standaard geïnstalleerd. Hierin kun je dus een normale extra groep aanleggen, zélfs voor jacuzzi’s en laadpalen. Alleen als je een bedrijf aan huis hebt met grote ovens of zware machines, heb je mogelijk een krachtgroep nodig.

Professionele hulp inschakelen

Hoewel je in sommige gevallen zelf een extra groep kunt aanleggen, is het meestal goed om een gecertificeerde elektricien in te schakelen. Deze professional kan de belasting goed berekenen, de installatie veilig uitvoeren en ervoor zorgen dat alles voldoet aan de geldende normen en voorschriften. Bij Zeeman Elektro ben je verzekerd van een installQ erkend installateur met zegelrecht en kun je rekenen op de beste garanties en service die hierbij passen

Ga naar de website van Zeeman Elektro >

Je houd misschien ook van..