Bedrijven

Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Gazon met graszoden

De makkelijkste manier om snel te genieten van een mooie, verzorgde tuin, is graszoden leggen. Wist je dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn? Want grote kans dat jij dit gewoon zelf kunt! In deze blog leggen we uit wat je moet doen, zodat jij zelf kunt inschatten of je het zelf probeert of toch door iemand anders laat doen.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat, heb je natuurlijk het één en ander nodig. Om te beginnen: graszoden! Bestel eenvoudig online graszoden van topkwaliteit op Topgazon.nl. Deze rolletjes hebben een ideaal formaat voor iedereen om te leggen. Daarnaast heb je verschillende gereedschappen nodig, namelijk:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank

Daarnaast kun je het jezelf makkelijker maken met een motorfrees en een graswals. Deze gereedschappen zijn optioneel, zeker wanneer je je graszoden op een klein oppervlak legt.

Je tuin voorbereiden

Voor je de graszoden legt, bereid je de grond in je tuin voor. Dat betekent: handen uit de mouwen, oude graszoden verwijderen als die erin zitten, onkruid wieden, stenen en ander puin uit de grond halen en omspitten die handel!

Heb je een mooi “schoon” oppervlak, dan spit je deze nog eens goed om, hark je de grond wat los en egaliseer je deze. Houd hierbij ook meteen rekening met de afwatering. De grond nog even aanstampen met een plank of graswals en de grond is er klaar voor.

De juiste pH-waarde?

Let op: voor een gezond gazon is de zuurtegraad van de grond belangrijk. Is de zuurtegraad niet ideaal? Dan loop je bijvoorbeeld een grotere kans op mos en schraal, geel gras. Wil je zeker weten dat jouw grond de juiste pH-waarde heeft? Test dit dan met een bodemtester of pH-tester. De optimale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Dan pakken we eerst de hark er weer bij om de geëgaliseerde grond weer luchtig te harken. Alleen de eerste centimeters, niet te diep de grond in. Nu is de grond er klaar voor.

Je begint aan de langste rechte kant. Druk de banen strak tegen elkaar aan en in de grond. Om graszoden af te snijden kun je naast een spade ook een gekarteld broodmes gebruiken. Is het hele oppervlak bedekt met graszoden? Druk het gazon dan nog eens stevig aan met de achterkant van de spade of met een wals bij een groter oppervlak.

De eerste verzorging

Blijft het vandaag droog? Geef je gazon dan meteen wat water. Gebruik hiervoor het liefst water uit de regenton, dit wordt beter opgenomen dan kraanwater. Deze stap is erg belangrijk, want het gras mag niet verdrogen. Grasmaaien doe je de eerste week nog niet. Na 7 tot 10 dagen maai je het gras voorzichtig en liever niet korter dan 4 cm. Maai je het gras te kort? Dan kun je de groeipuntjes beschadigen en dat kost je gazon onnodig veel energie.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Je weet nu in grote lijnen hoe je graszoden moet leggen. Voor een uitgebreide uitleg, sla je de handleiding van Topgazon er nog eens op na. Ben je ervan overtuigd dat jij dit klusje zelf kunt klaren? Wij hebben vertrouwen in je! Verzamel je materiaal en bestel je graszoden vandaag nog op Topgazon.nl, je kunt namelijk zelf kiezen wanneer je de zoden wilt ontvangen.

Bestel je graszoden op Topgazon.nl >

Je houd misschien ook van..