Blog

Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

elektrische laadpaal

Het rijden van een elektrische auto wordt steeds populairder. Met de groeiende vraag naar elektrische voertuigen, is ook de behoefte aan oplaadpunten toegenomen. Als je ervoor kiest om een elektrische auto aan te schaffen, is het een logische stap om na te denken over het installeren van een laadpaal thuis. Maar waar moet je precies op letten bij het laten aanleggen van een elektrische laadpaal? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij.

1) Wallbox of laadpaal?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je kiest voor een wallbox of een losstaande laadpaal. Een wallbox is compacter en kan aan de muur van bijvoorbeeld je garage worden gemonteerd, terwijl een laadpaal meer ruimte inneemt en vrijstaand is. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en esthetische overwegingen: wat vind je zelf het mooist?

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, elk met hun eigen specificaties en laadsnelheden. Het is belangrijk om het juiste type laadpaal te kiezen dat past bij jouw behoeften. En bij je budget! Zo zijn er laadpalen met verschillende vermogens, zoals 3,7 kW, 7 kW en 11 kW, die variëren in laadsnelheid. Ook kun je kiezen tussen een reguliere laadpaal of een zogenaamde slimme laadpaal, die verbonden is met het internet en extra functionaliteiten biedt zoals inzicht in het laadgedrag en de mogelijkheid tot het instellen van laadschema’s.

4) Check je energiecontract

Het opladen van een elektrische auto kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral als je veel rijdt. De prijs van je elektriciteit kan hier een behoorlijke rol in spelen! Controleer daarom of je huidige energiecontract gunstige tarieven biedt voor elektriciteit en of het mogelijk is om een speciaal laadtarief af te sluiten. Zo kun je optimaal profiteren van de voordelen van elektrisch rijden.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Zeker niet onbelangrijk: kies voor een betrouwbare en ervaren elektricien om je laadpaal te laten installeren. Het correct installeren van een laadpunt vereist specialistische kennis en ervaring, dus het is belangrijk om een professional in te schakelen die bekend is met dit soort installaties. Zo ben je verzekerd van een veilige en goed functionerende laadoplossing voor je elektrische auto. Zoek je een vakman waar je van op aan kunt? Bij Zeeman Elektro werken uitsluitend vakmensen, die exact weten welke vereisten de installatie van een elektrische laadpaal aan huis heeft. Ze helpen je graag met het volledige installatieproces!

Je houd misschien ook van..